Monday, December 27, 2010

Macaroni cheese style kuih..???

Resepi asal macaroni ni dr june..1st time makan masa kat sarawak dulu..huhu..sedap..tp aku pn xtau ape yang aku wat ni same rasa x dgn june wat..ahahaha...

Resepi ni lak da jadi menu wajib bila g rumah ngah..angah n kak ngah suka yang belum bake..b4 ditambah telur..last time wat ni..kak ngah kate ni da best skali aku wat..huhu..baguih2..ade improvement..:P

Resepi Macaroni Cheese
500g Macaroni (aku guna yang spiral..sebab dulu june ajar guna spiral..hahah)-rebus dgn minyak n garam
250g butter (dilembutkan pd suhu bilik)
1 labu bawang kuning-potong bulat
3 btg daun sup
3 btg daun bawang
1 buku cheddar cheese -di sagat halus(last time aku pakai natural cheddar cheese-cheese ni jenis melt-250g)
1 botol kecil cream cheese KRAFT (hari tu aku pakai jenama TATURA,separuh je aku guna)-optional
1 bungkus kecil mix vege-di rebus
ayam rebus yang disiat-siat/daging kisar (tumis dulu)/udang -(june cakap xyah byk sgt..aku tibai je letak byk2..hahah)
lada hitam secukup rasa
garam (aku xsuka letak garam..sebab cheese da masin)
3 sudu serbuk pati ayam
6 biji telur (depends pada besar)

Cara buat:
1.Saute sedikit butter dgn bawang sehingga layu
2.Masukkan bawang  kedalam bekas besar dan tambahkan lebihan butter.Kacau sehingga butter cair sepenuhnya.Masukkan daun sup dan daun bawang yang sudah dicincang halus. Masukkan mix vege
3.Tambah kan separuh drpd cheddar cheese yang sudah disagat,masukkan cream cheese dan ayam.Kacau rata
4.Masukkan pula makaroni kedlm adunan td.Tambah lada hitam dan serbuk pati ayam.Kacau rata-rata.Rasa makaroni.Tambah lada hitam jika perlu.
5.Masukkan telur yang sudah dikacau kedalam adunan.
6.Masukkan adunan kedalam bekas yang sudah di gris dengan mentega.Taburkan lebihan cheddar cheese keatas adunan
7.Bakar pada suhu 170-180 darjah celcius.Selama 1 jam-1 jam 30 minit.
Cara bakar
Untuk oven yang boleh set api bawah-bakar selama 30-45 min untuk api bawah dan 30min lagi untuk api atas bawah
Untuk oven yang tak boleh set api bawah-bakar selama 1 jam 15 minit gunakan api atas bawah (jgn ON kipas)
Sila jaga api dengan baik untuk memastikan masak sekata n tak hangus.Selalu2 la belek oven time da lebih 30 min bakar.

Gambar dicilok dr fb sebab hp da xde..huhu
makan dgn cili sos..sedappp..hehe
kalu agak-agak tak paham..feel free untuk tanya yek..

Wednesday, December 22, 2010

Brownies hitam legam

Brownies yang aku wat hari tu..aku xtau la nak consider jadi ke tak..kak ngah aku cakap jadi n sedap..(memang sedap pun..tapi manis woh..sakit gigi aku makan)

letak recipe khas untuk cik jijah..heheh..kalu x jadi xtau k?brownies ni ade tekstur yang gooey...
takyah cakap banyak..nanti biar je la jijah test sendirik

550g plain chocolates (aku wat hari tu..separuh guna cooking choc separuh lagi dark choc yang contains 72% cocoa)
225g butter
3 eggs
30ml(2 tbsp) freshly made strong coffee
225g caster sugar
75g SRF
1/4 tsp salt
175g walnut;chopped (aku guna flake almonds)
1 tsp vanilla essence

butter hendaklah lembutkan secara natural..kuarkan siap2 1-2 jam b4 baking

- Grease and line baking tin..Guna baking sheets (aku x guna baking sheets..xda..bakar pun dalam casserole)
- chop half the choc and set aside.Melt the remaing choc with butter in heatproof bowl over a pan of simmering water (double boiler; aku guna microwave :p).Leave to cool slightly
-Mix the eggs, coffee and sugar together until smooth,then gradually beat in the melted choc.Fold in the flour,salt,walnut,vanilla essence and chopped choc
-Pour into the prepared tin and bake at 190 degree Celcius for 40-45 minutes or until just firm.Leave to cool in the tin,then turn out.Trim off the edges and cut into squares.

Note: Do not overcook or the gooey texture will be ruined

Brownies hitam
sape nak wat..wat la eh..dah wat jgn lupe review kat aku..heheh

Minum petang hari ini...

Minum petang hari ini Eve's Pudding...
maw tulis recipe..
kot2 buku ilang..ade gak rujukan..hahah

450g apples (peeled and cored and slice)- i use green apples
75g granulated sugar
1 tbsp lemon juice ( exchange with 3 tbsp orange juice :p )
50g raisins (dont use it..xda kat rumah)

Mix together all above

Pudding batter:
75g butter
75g caster sugar
1 egg ;beaten
150g SRF (self-raising flour)
3 tbsp milk
25g flake almond

How to make it:
-Grease ovenproof dish
-Spoon mixed apples to greased dish
- Cream butter and caster sugar until pale. Add the egg; a little at time
-FOLD IN the SRF and stir in the milk to give a soft dropping consistency
- Spread the mixture over the apples and sprinkle the almond flakes
-Bake in 180 degree Celcius for 40-45 minutes until golden brown.

nah..enjoy picca

selepas dibakar


epal yang nyum3x
happy baking!

Sunday, December 19, 2010

hasil cupcake

ni la hasil cupcake yang aku wat hari tu..sebahagian je la..
aku wat dekat 100 biji gak la..
3x25=75
1x16=16 (bg kat zaini)
1 kotak isi 9 pcs
1 kotak isi 8 pcs (strawberi cupcake)

eh..108 biji gak..tak masuk ade belen kat umah sebab x cukup kotak..hahaha..

x habis pun aku wat hari tu..konon nak bg kat member yang nak konvo on 4th hari tu..last2 x jumpa pun diorang..jumpa berapa kerat jek..(hampa..plus kuciwa)..end up ade lebey sket bg kat pekerja Pak Li tempat kitorang lepak after konvo tuh...

aku wat
-cupcake nescafe with mocha icing
-marble cheese with cheese icing
-cheese cupcake with blueberi filling
-strawberi cupcake with vanilla buttercream and fresh strawberry
-chocolate cupcake with vanilla buttercream

pastu aku hias2 cupcake tu..aku end up dgn confuse perasa cupcake aku..sebab vanilla butercream same kaler ngan cheese icing..aiyark..hahaha...

aku memula x amik picca tu..sebab aku rase huduh..tp pastu menyesal..nasib ade kawan aku yang amik gambar..kredit gambar to mazli..dia yang amik gambar...
cupcake strawberi tu comot sebab tertolak rasenye..huhu
kalu ade gambar laen..aku akan upload lagi..