Oreo Cheesecake :
Base:
120gm biskut Oreo (krim tamao ya?); kisar halus
60gm butter ;dicairkan
Campurkan sekali dan padatkan kedalam loyang loose bottom/springform berukuran 9 inci,padat molek-molek ye.Begitula acuan,begitula rupa bila da jadinya.Xde nye dia magic jadi comel.Owh,lepas tu masuk dalam freezer loyang yang telah dipadatkan dengan biskut tadi.Freezer ye,bukan chiller.
Filling
a) 250gm krim keju
b) 2 biji kuning telur
150gm gula (kurang kan lah kepada 120gm sebab kek aku manis gilak!)
160gm susu
-Masak bahan b) dengan menggunakan kaedah double boiler
c) 2 1/2 sudu gelatin serbuk dilarutkan dalam 6 sudu air didih (larut betul2,kalu x hancur,bila korang termakan,akan terasa pahit.)
d) 250gm Double cream ;dipukul sedikit (jangan lebih2 kang jadi topping lak)
e) 1/2 sudu besar lemon (aku xletak tadi.malas)
f) 2 keping biskut oreo yang dihancur kasar (ni amik krim,tapi xpayah amik krim pun xpe gak;manis ar)
Cara buat:
1)Buat b) dulu,bila da siap
2)Pukul keju sampai licin dan tidak berbintil
3)Masuk b) ,c) dan e),pastu baru masuk double cream kedalam cream cheese
4)Masuk f)
5)Tuang kedalam loyang yang disimpan dalam frezeer tadi.Sejukkan 2-3 jam before potong
Dipotong (aku x pandai amik gambar,so gambar ni xleh nampak sedap..cisss) |
Pacman? |
Tips untuk memotong kek
1)Panaskan pisau atas api dan potong,supaya kek korang smooth dan licin (Kek aku nampak cair2 tepi tu sebab kena pisau panas).Kalau potong kek pakai pisau plastik,memang x cun aku rasa.Pisau plastik nak potong besday kek boley ar.
2)Masak air panas,masuk dalam jug tinggi,rendam pisau korang kat dalam air before potong.Tapi jangan lak potong dengan pisau basah,lap dulu dengan kain bersih.Baru potong.Ade paham?
Aku selalu guna method pertama,pantas.hehe.dan selalunya tangan aku mesti melecur sebab aku terlupa pisau tu panas.Deng.
Selamat mencuba!
Xpaham tanya yek.Daaaa(Gediks)
No comments:
Post a Comment