Sunday, April 15, 2012

Korokke @ Croquette @ Bergedil

Salam, hi all


hari ni nak share resepi yang simple je. Korokke ni merupakan makanan Jepun yang digoreng. Ade banyak version korokke ni sebendarnya,ada yang prefer buat letak inti kat tengah,ada yang gaul sekali. Oleh sebab me suka yang simple dan sedap, so resepi dari iluvislam ni menjadi pilihan.


Saya buat begedil resepi lebih kurang juga,cuma saya tambahkan bawang goreng dan sedikit telur,dan tidak disalut breadcrumbs.




Korokke Simple
3-4 biji kentang
seledri atau daun bawang yang dipotong halus (saya letak daun bawang dan daun sup)
1/2 biji bawang Bombay yang dipotong halus
150 gram ayam atau daging cincang (saya guna daging)
serbuk roti
 cheese(saya guna cheddar cheese,diparut)
2 biji telur yang dipukul
garam
lada sulah
minyak untuk menggoreng


Cara buat:
1: kupas dan rebuskan kentang sehingga empuk
2: Tumis bawang bombay sehingga layu dan wangi. Masukkan daging,tumis sehingga masak,masuk daun sup dan daun bawang.
3:Lecekkan kentang yang sudah direbus tadi,masukkan bahan tumis,cheese,garam,lada sulah secukup rasa
4: Gaul sebati,bentukkan bulat,celup dengan telur dan salutkan dengan breadcrumbs.
5: Masuk dalam peti ais dalam 30 minit untuk mengelakkan serbuk roti berderai semasa digoreng.
6: Sedia digoreng dan di makan dengan sos atau begitu sahaja.


sedia difrozen untuk digoreng untuk sarapan atau minum petang

selepas digoreng




Tips: Ada 2 jenis serbuk roti yang dijual dikedai,serbuk roti putih dan kuning,kalau nak warna yang keemasan beli yang warna kuning.
Serbuk roti juga boleh dibuat sendiri menggunakan cornflakes yang dikisar halus, atau roti yang sudah dibakar dan dikisar.Biskut tawar juga boleh dikisar untuk menggantikan serbuk roti

No comments: