Hari ni share one more simple recipe. Saya amik recipe ni dari blog jintanmanis (resepi asal dari kak hana)
So saya sharekan semula resepi ni. Simple jek. If banyak lebihan roti bolehlah buat.
Bahan-bahan:
4 keping roti tawar
8 gram serbuk agar-agar (kadang ada paket yang 10 gram,letak je semua..hoho)
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
2 biji telur (saya guna grade B je)
2 sudu besar marjerin atau mentega
3 1/2 cawan air.
2 sudu besar serbuk koko
Cara buat:
1.Didihkan air bersama 3 cawan air bersama agar-agar dan gula.
2.Blendkan setengah cawan air bersama roti yang telah dicarik-carik,susu pekat,susu cair dan telur.
3.Masukkan dalam air yang telah mendidih
4.Masukkan 2 sudu mentega kedalam adunan yang telah mendidih,dan kacau rata
5.Didihkan dan matikan api
6.Bahagi dua adunan,satu dibiarkan warna asal,dan satu lagi adunan ditambah serbuk koko,kacau rata-rata.
7.Tuangkan adunan secara selang seli di tengah-tengah loyang.
8.Biarkan sejuk dan masukkan dalam peti ais. Sedap makan sejuk2.
p/s:Sila buat no 6,7,8 dengan cepat kerana agar-agar ni cepat beku.
hasilnya :) |
No comments:
Post a Comment