Hari tu masa puasa ganti sempat try beberapa resepi.Tengok2 kat magazine,teringin lak nak buat. :)
Tuna fritters ni sesuai untuk appetizer @ snack.Buat sarapan pun boleh.
Here goes the recipes.Dah diubah suai sedikit mengikut apa yang ada kat rumah :)
Tuna Fritters:
1 tin tuna
1/2 sudu teh perahan lemon
1/2 sudu teh garam
lada hitam secukup rasa
2-3 biji kentang;potong dadu kecil dan goreng
1 bij bawang merah;cincang halus
1-2 tangkai daun sup;cincang halus (boleh ganti dgn daun ketumbar)
1/4 sudu teh garam
2 sudu makan krim pekat
1sudu makan tepung gandum
Minyak untuk menggoreng
Inti:
Keju mozarella;parut kasar
Bahan salut;
1 biji telur;pukul ringan
50 gm serbuk roti kasar
1.Tus kan tuna dalam tin,buang air.Lumur tuna dengan air perahan lemon,garam dan serbuk lada sulah,perap selama 15 minit
2.Campur dengan semua bahan,kacau rata.Bentukkan bulat dan intikan dengan keju
3.Celup telur dan salutkan dengan serbuk roti
4.Goreng dalam minyak sederhana panas
tuna fritters(rasa cam makan cekodok lak) |
Bebola Kentang Berkeju
Bahan kulit:
3 biji kentang sederhana size ;rebus dan lecek halus
2 sudu makan susu segar
1 biji kuning telur (aku tak letak,tak terpandang ;ngeee)
1/2 sudu teh garam
serbuk lada sulah secukup rasa
1/2 sudu makan mentega tawar (boleh guna 1 sudu kalau nak)
Bahan inti;
Keju kiub secukupnya(boleh ganti dengan keju lain yang boleh mencair)
Bahan salut:
1 biji putih telur;pukul ringan
serbuk roti kasar warna oren secukupnya
Cara buat;
1.Kacau rata bahan kulit
2.Ambil sedikit adunan,leperkan dan intikan dengan keju kiub.Ulang sampai habis kulit
3.Celup dalam putih telur dan salutkan dengan serbuk roti dan goreng dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana sehingga masak
Keju dia xnampak mencair,sebab da sejuk 1st picture yang aku amik dia xsave rupanya..ampess.. |
Tips:Kalau xda serbuk roti boleh blend biskut tawar dan cornflakes -kalau pakai blender jadi halus tapi kalau pakai food processor-biar dia kasar sket sebab boleh pulse kan?)
No comments:
Post a Comment